Japoniako janariak eta platel tipikoak

Japoniako janariak oso famatuak dira eta desberdintasunaz beterik. Oso goxoak dira benetan eta diversifikatuak…baina euskaldunentzako on egi al dirak? Badakizuek, geuri kalitatea guztazen zaigu…..baina kantidadea be garrantsitsua da. Hori da nere beldur bat errestaurente batera joaten naizenean. Txo, kantidadea…..Eskerrak emen gehienetan platelak txikiak izan arren…kantidadea be agertzen den. Beratu bestelan zenbat platel afaldu ta gero errestaurante batean:

Japoniako sukaldaritza eta janariak nahiko famatuak dira mundu osoan. Sushi -arrain gordina arrozakin eta gehienetan itxasbelarrakin-, Sashimi -arrain gordina bakarrik platel batean, Onigiri -arrozako bola bat eta barruan arrainakin edo arrain arraultzakin eta itxasbelarrakin…..eskolako mutil gustientzako janaria-, Tofu – Sojaren beste deribatu bat, ta ia platel guztietan agertzen duena-, eta ahinbat eta ahinbat platel desberdin gehiago. Baina emen egoten zarenien bizitzen konturatzen zara janariak eta platelak aldatzen direla urtaroakin. Adibidez, udan agertzen da asko sushi ta sashimi eta udako arrainak, gehienetan atuna oso preziatuta bere okel gorrixagaitik eta batzutan ooosssooo garestixa. Gero irailetik aurrera aingirak agertzen dira anitz menu guztietan. Eta orain neguetan beste platel bereziak eta ez ahin ezagunak agertzen dira menuan. Horietatik nire faboritua Shabu-Shabua da, zeren sopakin agertzen da eta kriston sapore ona eta gehinetan desberdina izaten delako.
Beste platel tipikua neguan eta gaur afaldu dudala Yaky-niku da. Gehienetan neguko platelak ez dira berdinak leku guztietan nahiz eta era berdineaz preparatuak izanen dira. Batzutan okelekin agertzen dira eta beste batzuekin arrainakin edo itzaskiaz. Eta gaur, nere gozamenerako…okelakin izan da. Erakutsi nahi dut platel hau zeren oso erreza da prestatzeko, eta erakusteko platel egiteko maite minduta nauten makina txundigarri ta erabilgarri horrek.

Emen daukazuek makina hori eta Yaki-Nikuren osagai nagusiak. Makina ona da zeren oso erosoa da eta erabilgarria. Gasa-kin ibiltzen da eta gas botilla oso txikia da. Asmakizuna galanta. Beno ba, osagai nagusiak platela prestatzeko: piperrak, tofu, okela (bildotsena ta behiena), onndoak ta perretxiko txinatarrak, porruak, azenarioak ta tipula. Gero saltza bat sojarekin eginda ta listo!! Makina hori piztu, berotzen denean ipini bilgor pixka bat…ta listo, poliki poliki hasi janaria makinean ipintzen.

Hauxe da makina ta osagai nagusiak:

Eta ona emen platela egin ta gero. Ez da nabaritzen oso gozua denik…baina…huuumm, galdetu ahal duzunean behintzat probatzeko.

Eta azkenik, emen daukazuek bideo txiki bat animatzeko eta ikuzteko ez dela ahin zaia preparatzeko:

Utzi erantzun bat

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Aldatu )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Aldatu )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Aldatu )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Aldatu )

Connecting to %s

%d bloggers like this: